Groen onderhoud

Al jarenlang hangt het onderhoud aan het gemeentelijke groen aan de achterste mem van de begroting. Voor groenonderhoud was geen geld en een zesje was ook voldoende. Op 17 oktober 2016 melde de Maasdriehoek verbetering. Onder leiding van de Lokale Partij Grave krijgt Grave op groengebied een nieuwe impuls. Verloedering en verrommeling van het groen moest tegengegaan worden. Tegelijkertijd moet de biodiversiteit een nieuwe impuls krijgen. Met veel plezier kunnen wij daar nu de vruchten van zien. Aan de Estersveldlaan bloeien de narcissen en aan de Burgemeester Raaijmakerslaan staan vele rijen mooi bloeiende krokussen. Fijn. Dit geeft een vrolijk voorjaarsgezicht.

In de week dat onderzoeksbureau Nivel en de Universiteit Utrecht een studie publiceren dat er minder zelfmoord gepleegd wordt in gemeenten waar veel groen is, draait de gemeentelijke kettingzaag en houtversnipperaar in het Estersveld overuren. Het is een gotspe hoe door de gemeente Grave tekeer gegaan wordt. Overal worden er bomen, struiken en groenblijvende heesters omgezaagd en versnippert.  De kaalslag aan de Estersveldlaan is enorm. Waar de woningen van het eerste pleintje van de Dktr. Kanterslaan nog een uitzicht op het groen hadden, zien ze nu boomstronken en voorbij rijdende auto’s. Ben benieuwd naar de milieu- en gezondheidseffecten voor deze mensen.
Ook het speeltuintje langs basisschool de Sprankel blijft niet gespaard. Allerlei struiken worden daar weg gehaald? Waarom? Aan de ene kant geeft de gemeente Grave veel geld uit aan het project Jongeren op gezond gewicht maar moeten de kinderen van de wijk nu voortaan verstoppertje spelen en hutten bouwen achter grassprieten.

Over het Visioterrein was de gemeente ook erg duidelijk. In communicatie naar burgers en in de Maasdriehoek (vrijdag 29 december 2017) meldt de gemeente dat;De oude, bijzondere fruitbomen op het terrein blijven behouden.’ Leni Koot en Veronica Peil stellen voor er een groenmonument van te maken. Dit in navolging van andere vestingsteden. Reactie gemeente Grave; een groot aantal bomen omzagen en versnipperen. De gemeenteraad moet maar beslissen of er herplant komt. Is dit de ‘dikke middelvinger tactiek’ die de gemeente Grave voortaan gaat toepassen?

Of de burgers van de Van Steenhuijslaan/Jan Luijkenstraat die zelfs naar de rechter moeten om ‘hun’ groen te beschermen. Bij de bouw van de nieuwe school zijn vele bomen die langs de oude atletiekbaan staan omgegaan. Vogels zie je nog amper in de wijk.
Nu komt er een ‘geitenpadje’ naar de nieuwe school. Ook hier moesten weer vele bomen voor worden gekapt. Het is een enorme kaalslag geworden. In de Gelderlander van 2 maart wordt het mooi verwoord:  “De bestuursrechter heeft maandag aangegeven dat naar zijn mening de gemeente de gemaakte afspraken niet nakomt, maar dat hij dat formeel moet doorverwijzen naar de civiele rechter. Hij vroeg wethouder Jeroen Joon of hij daarop wilde wachten. Het antwoord van Joon was ‘nee’. ’s Middag zijn de bomen al gekapt.’’

Wederom de dikke middelvinger tactiek van de gemeente Grave

Vergelijking; de gemeente Cuijk heeft de afgelopen weken vele tientallen bomen geplant. Op boomfeestdag zelfs met hulp van basisschoolleerlingen. Het kan dus ook anders.


Veel partijen hadden het tijdens de afgelopen verkiezing hun mond vol met duurzaamheid, milieu, luchtvervuiling en leefbaarheid. Nou ben ik benieuwd of wij als gemeenschap van Grave duizenden en duizenden euro’s uit gaan geven aan een waterkrachtcentrale en zonnepanelen, of dat er echt voor groen gekozen wordt en bomen gaan planten. Goed voor mens en dier, die we door al dat weghalen van bomen en struiken de komende jaren minder gaan zien…..


Frank Stoffer

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/algemeen/129673/plukweide-op-het-visioterrein-in-grave-komt-in-het-voorjaar-

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/algemeen/131832/stadse-boomgaarden-grave-in-slechte-staat-?redir)

https://www.cuijk.nl/nieuws/tientallen-kinderen-maken-boomfeestdag-bij-de-cuijkse-tuin-geslaagd

https://www.nivel.nl/nl/nieuws/minder-suicides-groenere-gemeenten

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/algemeen/104344/grave-bezuiniging-op-groenonderhoud-teruggedraaid-rol-ibn-anders-

https://www.gelderlander.nl/maasland/grave-wacht-niet-op-rechter-bomen-gekapt~a25418a1/
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.