Het is goed wonen in Grave, maar …..

Grave is een leuk stadje, wij wonen er intussen al 35 jaar en hebben het er over het algemeen best naar onze zin.  Het is een stadje met een mooi centrum en er is geregeld wat te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het Ballonfestival, het Historische Spektakel, het Smartlappenfestival, de Pinksterfeesten, het Speciaalbier-Festival, het Waterfestival en … nog veel meer, waar ik nu even niet aan denk. En trouwens, veel van onze vrienden  wonen eveneens in Grave.
Daarnaast heeft Grave aan alle kanten een prachtige en gevarieerde omgeving en natuur. Als wij met gasten ‘van buiten’ willen gaan fietsen is het soms moeilijk om te kiezen. Fietsen langs de Maas?  Of richting Velp, Reek, Schaijk, Herpen en Ravenstein?  Of richting Escharen, Langenboom en Zeeland?  Of richting Tongelaar en Mill?  Of richting Gassel, Linden, Beers, Cuijk en verder? Zeg nou zelf: het is aan alle kanten mooi!
 Het is te begrijpen dat veel Gravenaren het leven in hun stadje en de kerkdorpen zeer weten te waarderen. Wij zelf ook. En tóch loopt alles niet zo gesmeerd als de meesten zouden willen. Ik denk dan aan bestuurlijk Grave, de burgemeester, de wethouders en een groot aantal leden van de gemeenteraad. Ofschoon verscheidenen hiervan zeker tot ‘knappe koppen’ mogen worden gerekend. Ze denken in meerderheid trouwens ook op dezelfde wijze over Grave zoals ik hierboven heb beschreven, daar zit het ‘m niet in.
Helaas is er één groot verschil. Het ene deel (LPG, CDA en VVD) beziet Grave vooral vanuit een emotionele hoek en hoopt dat het altijd zo kan blijven. Een heilloze weg. De andere partijen houden eveneens rekening met alle gevoelens die daarbij horen, maar kijken óók vooruit, hoe moet het bestuurlijk verder? Vanuit gemeentelijk standpunt gezien staat Grave er niet zo goed voor. Grave heeft een te laag inwoneraantal om genoeg financiën te kunnen genereren om alle problemen die op haar bordje komen ordentelijk af te kunnen handelen. En dat is jammer, zonder dat we daar iemand de schuld van kunnen geven. Zelfstandig blijven is geen optie.
Daarom zullen we moeten gaan fuseren met andere gemeenten in onze regio. En als je weet dat je dat moet doen, doe het dan meteen goed. Geen ‘gerommel’ in de marge! En heus, alle jaarlijkse evenementen in Grave kunnen daarna gewoon door blijven gaan.
Louis Sparidans
 
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.