Komt het einde van de LPG in zicht?

 
De LPG (Lokale Partij Grave) heeft gegokt en verloren. De partij wilde Grave in de eerste plaats zelfstandig houden of, als dat niet zou kunnen, desnoods met Mill én Cuijk gaan fuseren. Vorige week werd nog, op verzoek van de gemeente Grave en tegen een kostenplaatje van 30.000 euro, door adviesbureau PwC rapport uitgebracht met een analyse aangaande beide opties. Het beloofde niet veel goeds.
Daar komt bij dat afgelopen maandagavond de Cuijkse gemeenteraad besloot definitief niet mee te werken aan een fusie met Grave en Mill. Er werd daar uitdrukkelijk gekozen voor een definitieve fusie met Boxmeer en Sint Anthonis met als ‘stip aan de horizon’ uiteindelijk één gemeente Land van Cuijk. Ik zag en beluisterde de Cuijkse raadsvergadering op internet, evenals onder meer drie Graafse LPG-kopstukken op de publieke tribune aldaar en zag geleidelijk aan hun gezichten betrekken.
 
Grave zelfstandig houden loopt zonder meer uit op een ramp, zowel bestuurlijk, dienstverlenend, alsook financieel en fuseren met alléén Mill is geen reële optie, zo wordt algemeen erkend en komt ook uit eerdergenoemd rapport duidelijk naar voren. 
 
Het beluisteren van de Cuijkse raadsvergadering was overigens een verademing, anders dan gewoonlijk in Grave. Opvallend was dat ook het CDA in Cuijk buitengewoon enthousiast is over één fusie in het Land van Cuijk, terwijl de Graafse CDA zich in ruil voor een wethouderszetel sinds een jaar volledig achter de LPG heeft opgesteld. Het kan verkeren.
Er is opnieuw een interessante situatie ontstaan. Hoe zal de LPG zich hieruit gaan redden?
 
Louis Sparidans
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.