Herindelen of zelfstandig blijven?

‘Herindelen of zelfstandig blijven’ splijt de Graafse goegemeenschap. Op louter rationele gronden ben ik zélf vóór herindelen. Maar ik begrijp dat veel Graafse inwoners met hun sentimentele gevoelens kiezen voor zelfstandigheid.

Dat ‘sentimentele’ is ook veel waard. En als Grave op bestuurlijk en financieel niveau álles op z’n eentje aan zou kunnen, zou ik ook zijn gaan twijfelen. Maar de realiteit is helaas anders. Wie de gemeentelijke politiek van nabij volgt, kan niet anders dan tot de conclusie komen dan dat het vaak ‘een rommeltje’ is. En als we financieel doorgaan op de huidige weg gaat Grave doodgewoon ‘op de fles’.

Het voordeel van herindelen tot een grotere gemeente is vooral dat de kwaliteit van bestuur omhoog zal gaan. Beter gekwalificeerde ambtenaren, betere wethouders, kortom meer mensen die op hun taak zijn berekend. En met een vorm van kernendemocratie kunnen meer taken én bijbehorende budgetten worden gedelegeerd aan de mensen in de dorpen en wijken.

Als de Graafse bevolking in meerderheid zou kiezen vóór zelfstandigheid, dan zou ik zeggen ‘laat ze het proberen’, pakweg voor een jaartje of vier. Dan komen ze er vanzelf achter. De wereld zal er heus niet door vergaan. Daar zijn weer andere factoren voor aansprakelijk, als het zover komt.

Louis Sparidans
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.