Ontmantel de vesting Grave, nu!

Het Graafse gemeentebestuur en coalitie leven in de 16de eeuw. De stadswallen staan bij dit bestuur nog fier overeind. Tenminste in hun hoofden. Ze reageren alsof er een beleg plaatsvindt en zij het vestingstadje moeten verdedigen tegen vijandelijke linies. Alle tegenstanders worden monddood gemaakt. Immers, het voortbestaan van de stad Grave staat op het spel. 
Maar de verdediging is niet op orde. Vóór de strijd hebben ze de kas al geplunderd door geld uit te geven aan veel te grote projecten, verkeerde investeringen en geen rekening te houden met grote schadeclaims als gevolg van bestuurlijk falen in 2012.
Geen geld meer om een fatsoenlijk, door de meerderheid van de bevolking ondersteunde, zelfstandigheid te bevechten. De burgers moeten nu hun broekriem flink aanhalen. Hogere lasten, minder voorzieningen en ja, dan krijg je gemor en verlies je draagvlak.
En wat doen machthebbers dan?
Ze gaan liegen, mooie praatjes verkopen, paaien en tenslotte de machtsfactor uitspelen.
Maar wat ze niet doen is die denkbeeldige stadsmuren in hun hoofd afbreken en zich gaan realiseren dat ze in 2021 wonen. Waarin 16de -eeuwse verdedigingstactieken niet meer helpen. Waarin samenwerking met de buren essentieel is om de bestuurskwaliteit op peil te houden. En die buren hebben al 10 jaar een uitnodiging liggen om met ze mee te doen.  Maar het stadsbestuur bijt in de helpende hand. Niet erg slim natuurlijk, want de gesel ligt nu echt klaar.  De curatelestelling is een feit en een afgang met pek en veren ligt op de loer.
En de burgers van Grave? Die moeten lijdzaam toezien hoe een mooi stadje wordt verprutst door onkunde. In plaats van de ondernemers in Grave te helpen door lasten te verlichten, wordt het centrum overhoopgehaald. Midden in de ergste pandemie sinds 100 jaar.
Worden de weinige beschikbare gelden besteed aan window-dressing in plaats van te investeren in cultuur, onderwijs en werkgelegenheid. 
Samen met de buurgemeenten kan Grave uitgroeien tot de parel van het Land van Cuijk. Het stadje met het mooiste centrum en gebruikmakend van de bestuurskwaliteit van een iets grotere gemeente (nog lang geen 100.000 inwoners, waar praten we over!!!) kan groeien in werkgelegenheid, kan investeren in natuur en groen, kan investeren in jeugd en zorg.
De wil van de ondernemers is er. De samenwerking tussen de diverse organisaties is er. De infrastructuur is er. Laten we dus beginnen.
Maar zonder die mensen die de vestingwerken van de 16de eeuw nog in hun hoofd hebben. Laten we dat bestuur overgooien met pek, rollen in de veren en met gejoel de stad uitgooien.
En starten met de toekomst waarin Grave, deel uitmakend van nieuwe grotere gemeente en op termijn weer een positieve rol kan gaan spelen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk.
DÉ kans voor de huidige oppositie om dit krachtige signaal te gaan uitdragen naar de burgers in Grave. Pak die kans!!!
Geert-Jan Derks 
 
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.