Moet Grave op een strafbankje gaan zitten?

 
Op 7 april a.s. vergaderen de gemeenteraden in Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Anthonis of ze Grave alsnog per 1 januari 2022 willen toelaten tot de fusiegemeente Land van Cuijk. De stuurgroep daarvan zet alle middelen in om dat te bevorderen, met name in het belang van Grave.
 
Ik hoor evenwel zeer verschillende geluiden vanuit de politiek in enkele van onze buurgemeenten, zowel vóór als tegen Grave.
 
Amper twee weken geleden koos bijna driekwart van de inwoners van Grave vóór aansluiting bij één Land van Cuijk, ervan uitgaande dat zoiets spoedig zijn beslag zou krijgen.
Maar niet iedereen in die andere gemeenten blijkt daar even enthousiast over te zijn.
 
Grave heeft immers de afgelopen jaren legio kansen gehad om toe te treden, maar dit werd telkens geblokkeerd door de LPG (Lokale Partij Grave). Zij hadden de macht en die wilden ze uitoefenen ook. Liefst nog jarenlang!
 
Ondanks dat het met Grave, zowel bestuurlijk als financieel, steeds slechter ging; de inwoners van Grave weten er ‘alles’ van. Om die reden hoor ik nu uit de regio berichten zoals: laat Grave nu maar eens flink op de blaren zitten, desnoods tot 2026. De regio is al meerdere jaren véél verder!
 
Gelukkig hoor ik óók positief nieuws. Het is waar, dat Anja Henisch als LPG-wethouder in Grave de afgelopen maanden de stuurgroep Land van Cuijk i.o. bij herhaling bruuskeerde, door beschuldigingen van onbetrouwbaarheid in die richting te uiten, maar de stuurgroep zélf wil desondanks wél graag rekening houden met de massale wens uit Grave. 
 
Het gaat immers om de overgrote meerderheid van de INWONERS van Grave!  Daar staat de LPG volledig buiten.
 
Het is een zeer eervolle en behartigenswaardige houding vanuit de stuurgroep in het Land van Cuijk. Hopelijk weet de stuurgroep de meeste raadsleden in onze buurgemeenten te overtuigen. 
 
Wat Grave zélf betreft is het wel duidelijk dat Anja Henisch, als moeder-overste van de LPG, zich in het hele ‘verhaal’ beter zéér op de achtergrond kan opstellen. Anders is alsnog het ergste te vrezen: een strafbankje!
 
Louis Sparidans
 
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.