De noodsprongen van de Lokale Partij Grave.

 Nu het fusieproces van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis gestaag vordert en de Graafs oppositiepartijen zich roeren om Grave te laten aansluiten bij dat proces, slaat de Lokale Partij Grave -als verklaard voorstander van een zelfstandig Grave- paniekerig om zich heen. Ze frustreert elke open discussie over de bestuurlijke toekomst van Grave; ze probeert bovendien het lopende fusieproces van Cuijk met Boxmeer en Sint Anthonis openlijk te verzieken. De laatste actie van de LPG is de publicatie van een lijstje met bijeengeraapte drogredenen en desinformatie om de Graafse burgers wijs te maken dat een zelfstandig Grave de toekomst heeft en een grotere gemeente tot allerlei onheil leidt. Het schrijfseltje is van het niveau ‘roept u maar’. Enige vorm van tekst of uitleg ontbreekt, laat staan enige samenhang. Je kunt als politieke partij je gebrek aan visie en inhoud niet pijnlijker in de etalage zetten. Er zijn allerlei rapporten verschenen over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk. Daarin wordt de duurzaamheid van een zelfstandig Grave zeer in twijfel getrokken. Grave neemt als zelfstandige gemeente een groot risico, zo lezen we. Maar de LPG  handhaaft haar standpunt van het tegendeel.

Het ontduiken van de bewijslast 

Een vader tegen zijn zoon: ‘zie je die jongeman daar aan de overkant? Dat is een terrorist’. De zoon: ‘grote hemel pa, waar zie je dat in vredesnaam aan?’ De vader: ‘dat kun je niet zien, dat is het verraderlijke!’

De vader maakt zich schuldig aan het ontduiken van de bewijslast. Hij kan zijn bewering op geen enkele manier met argumenten staven. Toch handhaaft hij zijn standpunt. Het oordeel van de vader is in feite een vooroordeel. Zijn antwoord is slechts een gelegenheidsargument waaraan hij coûte que coûte wil vasthouden. Het is een noodsprong om het gezicht te redden. Ontduiken van de bewijslast gaat vaak gepaard met een onheilstijding. Die combinatie is -bij gebrek aan beter- de werkwijze van de LPG. 

In het krakkemikkige elf-puntenlijstje van de LPG vind je onder andere de volgende losse flodders:

-       ‘Herindeling verzwakt de lokale democratie’ en 

-       ‘Hoe groter de gemeente, hoe hoger de gemiddelde uitgave per inwoner’ en 

-       ‘De afstand-bestuur – inwoner wordt groter’.

De vraag is dan: ‘Hoe weten jullie dat allemaal? Kunnen jullie dat uitleggen?’  Volgens de LPG kun je dat niet uitleggen, ‘dat is juist het verraderlijke’.

Zoals de vader tegenover de zoon, ontduikt de LPG tegenover de Graafs burgers de bewijslast en kondigt ze allerlei onheil aan dat de Gravenaren te wachten staat. Maar ellende staat de Graafse burgers pas te wachten als Grave zelfstandig blijft.

Hans Satter; www.gravepolitiek.nl

 

 
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.