Gemeentehuis Grave verplaatst naar Escharen

 

Enkele weken terug ontplofte de coalitie van LPG, VVD en CDA. Het CDA had genoeg van de machtspolitiek van de LPG.

Om nog een beetje te kunnen doorregeren vond de LPG een nieuwe partner in haar aardsvijand, het Keerpunt van Ben Litjens die twee jaar geleden door de LPG buiten de coalitie werd gehouden. De LPG vond Litjens volstrekt onbetrouwbaar. Litjens fulmineerde vervolgens bij elke gelegenheid tegen de door de LPG geleide coalitie. Hij stemde tegen elke begroting en was tegen de geldverslindende bouw van het sportpark Kranenveld. Hij had, zei hij onlangs nog, geen enkel vertrouwen in het financiële beleid van Grave en hij wantrouwde de financiële cijfers.

Litjens blijkt nu minstens zo onbetrouwbaar te zijn als zijn nieuwe politieke vrienden. Hij stelt zich nu volledig achter het oude beleid van de nieuwe coalitie, waarmee hij zijn politieke onbetrouwbaarheid definitief bevestigt. De overstap van Litjens -die als ondernemer jarenlange geschillen met de gemeente uitvocht en wellicht nog- kan geen zuivere koffie zijn. Litjens is niet gek. De belangen van Litjens (samen met die van de LPG/VVD) gaan boven die van de burgers van Grave. 
Afgelopen dinsdag werd het ons nog eens opgediend in een tenenkrommende raadsvergadering die de verdorvenheid van de nieuwe coalitie opnieuw blootlegde. De vergadering was -wegens corona- digitaal, althans dat werd ons wijsgemaakt. Inderdaad zaten de leden van de oppositie met een lijnverbinding keurig thuis. Maar de leden van de LPG, VVD en -jawel- Ben Litjens zaten allen in het stadhuis, samen met het voltallige college, waar tijdens schorsingen achter de schermen onderling kon worden overlegd. Zo speel je machtspolitiek. Tijdens de vergadering bleek ook nog eens hoe close de LPG met het college is. Voorzitter Astrid Bannink die opnieuw uitblonk met een serie botte opmerkingen richting haar tegenstanders stapte af van de gebruikelijke fatsoensnorm door de burgemeester niet meer als voorzitter aan te spreken maar met zijn voornaam Lex. Hoe intiem kun je met het college zijn. En Lex? Lex kijkt wel uit om mevrouw Bannink terecht te wijzen, zoals hij al vaker liet zien.  
De achterkamertjespolitiek -waar Litjens zich altijd tegen verzette- heeft zich nu ook letterlijk verplaatst naar zijn kantoor aan de Graafse Dijk in Escharen. Terwijl men zich onbespied waande, liep twee dagen na de raadsvergadering de complete coalitie ’s avonds bij Ben Litjens binnen. Het samenzijn van dit gezelschap is in strijd met de opgelegde regels in het kader van de bestrijding van de coronacrisis, waarbij samenkomsten van meer dan drie personen niet zijn toegestaan. Het is dan nogal hypocriet als de LPG in de raad en in de krant laat weten dat “de gezondheid van onze burgers” bij hun boven alles gaat.
Hoe het ook zij, Litjens is heer en meester geworden van de Graafse politiek. Het centrum van de macht bevindt zich voorlopig in Escharen. Knap, als het niet zo droevig was.
Hans Satter; www.gravepolitiek.nl
*) Volg ons ook op FaceBook.
   
.
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.